Page 55 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 55

DESTINATION


                                         experimentovať s odrodami a lokalitami;   hrozna. Podľa týchto zákonov musí byť
                                         čo sa neujalo dnes a tu, sa možno ujme   aspoň 85 % hrozna z regiónu označeného
                                         zajtra niekde inde.              na etikete. Čo sa teda najčastejšie vyrába
                                                                          v krajine protinožcov?
                                         Prvé víno vyrobené v Austrálii sa tak
                                         dostalo na domáci trh až o takmer   Najtypickejšou austrálskou odrodou je
                                         štyridsať rokov neskôr. V roku 1822 sa   Shiraz. Táto modrá odroda sa pestuje
                                         muž menom Gregory Blaxland stal prvým   takmer vo všetkých vinárskych regiónoch,
                                         vinárom, ktorý začal exportovať austrálske   predovšetkým v oblastiach Barossa Valley,
                                         víno do sveta a bol tiež prvým vinárom,   McLaren Valley a Clare Valley. Má hlbokú
                                         ktorý získal za svoje víno ocenenie zo   arómu, ktorá môže pripomínať čučoriedky,
                                         zahraničia. Výroba a kvalita austrálskeho   slivky či čerešne. Najušľachtilejšou
                                         vína sa výrazne zlepšila vďaka príchodom   odrodou je zas Cabernet Sauvignon.
                                         emigrantov z rôznych častí Európy,   Pestuje sa v oblastiach Barossa Valley,
                                         ktorí využili svoje zručnosti a znalosti   Hunter Valley a Yarra Valley, kde má tiež
                                         na založenie niektorých z najlepších   zreteľný eukalyptový nádych. Z červených
                                         vínnych oblastí Austrálie.       vín sa tu ďalej pestuje Merlot, Cabernet
                                                                          Franc a Pinot Noir.
                                         Prví austrálski vinári, samozrejme, čelili
                                         mnohým ťažkostiam, najmä pre neznámu   Najdôležitejšou bielou odrodou Austrálie
                                         austrálsku klímu, no trvalo im menej   je Chardonnay. Je to špičkové, stredne
                                         ako sto rokov, aby dosiahli svetový   ťažké víno, ktoré má arómu citrusových
                                         úspech. V roku 1873 zažili šok francúzski   plodov. Pestuje sa takmer všade, od Swan
                                         vinári, keď na výstave vo Viedni nebolo   Valley cez Riverland až po južnú
                                         v kategórii najlepších vín ocenené ich   Tazmániu. Ďalšou z bielych odrôd je
                                         víno, ale austrálske Shiraz. Nečudo, že   Sémillon, ktorý pochádza z Bordeaux.
                                         Austrália sa rýchlo stala svetovým lídrom
                                         v množstve a kvalite vyprodukovaného   BEZ BAROSSA VALLEY NIE JE AUSTRÁLIA
                                         vína.                            Najvýznamnejší región kontinentu je,
                                                                          samozrejme, Južná Austrália, domov
                                         Ich nadprodukcia sa im však stala   velikánov ako Hardy’s, Penfolds Grange,
                                         osudnou a v osemdesiatych rokoch   Jacob’s Creek a mnohých ďalších. Klíma
                                         minulého storočia cena hrozna    štátu sa značne líši, pokým vnútrozemské
                                         prudko klesla, vinohrady produkovali   časti ako Riverland sú horúce, teplota
                                         nadbytok, ktorý vinohradníci nestíhali   klesá smerom k pobrežným regiónom ako
                                         predávať, a vinohradnícky priemysel   Adelaide Hills. V regióne sa vyskytujú
                                         takmer skolaboval. V posledných   nízke ročné zrážky, takže vinohrady
                                         rokoch sa predaj zlepšil hlavne vďaka   musia byť poctivo zavlažované. Hrozno
                                         rozličným organickým a biodynamickým   sa pestuje v nízkych nadmorských
                                         vínam, ktoré začali mnohí austrálski   výškach v dolných častiach údolných
        LEPŠIE NESKORO AKO NIKDY         vinohradníci pestovať. Napriek všeobecnej   oblastí Barossa a Riverland, až do výšky
        História austrálskeho vína sa začala písať   nadprodukcii hrozna mnohí organickí   600 metrov nad morom vo vinohradoch
        pomerne neskoro, prvé odrezky viniča   a biodynamickí pestovatelia stále pociťujú   v Pewsey Vale v údolí Eden. Typy pôdy sú
        sa do bývalej trestaneckej kolónie dostali   dopyt, najmä na európskom trhu.  tiež rozmanité a zahŕňajú aj pôdy regiónu
        až v roku 1788 vďaka úsiliu kapitána                              Coonawarra, pôdy z oblasti Adelaide
        Arthura Phillipa, ktorý do krajiny okrem   OD SAUVIGNONU PO SHIRAZ  a Riverland na báze vápenca a pôdy
        750 trestancov priniesol aj niekoľko odrôd   Austrália je štvrtý najväčší svetový   z piesku na báze hliniek v oblasti Barossa.
        novej rastliny na experimentovanie.   exportér vína, vyváža približne 750
        Hoci prvé pokusy o výrobu vína zlyhali,   miliónov litrov ročne. Nečudo, že víno   Južná Austrália sa však nedá pripomenúť
        Austrálčanom sa vďaka neskutočnej   sa vyrába v každom štáte kontinentu,   bez toho, aby sme nespomenuli údolie
        vytrvalosti – hlavne čo sa týka   nasadených je viac ako 160 000 hektárov   Barossa Valley. Barossa Valley má veľmi
        neustáleho importu rozličných odrezkov   viníc v 60 vinárskych oblastiach.   horúce a suché podnebie, väčšina výsadby
        viniča – podarilo konečne nasadiť   Austrálske vinárske regióny sa nachádzajú   bieleho vína v oblasti (Chardonnay,
        niekoľko vinohradov. Austrália je obrovský   v južných, chladnejších častiach krajiny,   Riesling a Semillon) sa preto nachádza
        kontinent plný rozmanitých prírodných   hlavne v južnej Austrálii a Novom Južnom   vo vyšších nadmorských výškach
        podmienok, od vysokých hôr po horúce   Walese. Od 60. rokov 20. storočia sa   okolo údolia, kde môže byť chladená
        púšte a nedotknuté pralesy. Prvým   používa austrálske zemepisné označenie   oceánskym vánkom. Najskôr sa tu
        vinohradníkom tak nezostávalo nič iné len   (AGI), ktoré odlišuje geografický pôvod   pestovali červené odrody, po 2. svetovej



                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 53
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60