Page 55 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 55
DESTINATION
experimentovať s odrodami a lokalitami; hrozna. Podľa týchto zákonov musí byť
čo sa neujalo dnes a tu, sa možno ujme aspoň 85 % hrozna z regiónu označeného
zajtra niekde inde. na etikete. Čo sa teda najčastejšie vyrába
v krajine protinožcov?
Prvé víno vyrobené v Austrálii sa tak
dostalo na domáci trh až o takmer Najtypickejšou austrálskou odrodou je
štyridsať rokov neskôr. V roku 1822 sa Shiraz. Táto modrá odroda sa pestuje
muž menom Gregory Blaxland stal prvým takmer vo všetkých vinárskych regiónoch,
vinárom, ktorý začal exportovať austrálske predovšetkým v oblastiach Barossa Valley,
víno do sveta a bol tiež prvým vinárom, McLaren Valley a Clare Valley. Má hlbokú
ktorý získal za svoje víno ocenenie zo arómu, ktorá môže pripomínať čučoriedky,
zahraničia. Výroba a kvalita austrálskeho slivky či čerešne. Najušľachtilejšou
vína sa výrazne zlepšila vďaka príchodom odrodou je zas Cabernet Sauvignon.
emigrantov z rôznych častí Európy, Pestuje sa v oblastiach Barossa Valley,
ktorí využili svoje zručnosti a znalosti Hunter Valley a Yarra Valley, kde má tiež
na založenie niektorých z najlepších zreteľný eukalyptový nádych. Z červených
vínnych oblastí Austrálie. vín sa tu ďalej pestuje Merlot, Cabernet
Franc a Pinot Noir.
Prví austrálski vinári, samozrejme, čelili
mnohým ťažkostiam, najmä pre neznámu Najdôležitejšou bielou odrodou Austrálie
austrálsku klímu, no trvalo im menej je Chardonnay. Je to špičkové, stredne
ako sto rokov, aby dosiahli svetový ťažké víno, ktoré má arómu citrusových
úspech. V roku 1873 zažili šok francúzski plodov. Pestuje sa takmer všade, od Swan
vinári, keď na výstave vo Viedni nebolo Valley cez Riverland až po južnú
v kategórii najlepších vín ocenené ich Tazmániu. Ďalšou z bielych odrôd je
víno, ale austrálske Shiraz. Nečudo, že Sémillon, ktorý pochádza z Bordeaux.
Austrália sa rýchlo stala svetovým lídrom
v množstve a kvalite vyprodukovaného BEZ BAROSSA VALLEY NIE JE AUSTRÁLIA
vína. Najvýznamnejší región kontinentu je,
samozrejme, Južná Austrália, domov
Ich nadprodukcia sa im však stala velikánov ako Hardy’s, Penfolds Grange,
osudnou a v osemdesiatych rokoch Jacob’s Creek a mnohých ďalších. Klíma
minulého storočia cena hrozna štátu sa značne líši, pokým vnútrozemské
prudko klesla, vinohrady produkovali časti ako Riverland sú horúce, teplota
nadbytok, ktorý vinohradníci nestíhali klesá smerom k pobrežným regiónom ako
predávať, a vinohradnícky priemysel Adelaide Hills. V regióne sa vyskytujú
takmer skolaboval. V posledných nízke ročné zrážky, takže vinohrady
rokoch sa predaj zlepšil hlavne vďaka musia byť poctivo zavlažované. Hrozno
rozličným organickým a biodynamickým sa pestuje v nízkych nadmorských
vínam, ktoré začali mnohí austrálski výškach v dolných častiach údolných
LEPŠIE NESKORO AKO NIKDY vinohradníci pestovať. Napriek všeobecnej oblastí Barossa a Riverland, až do výšky
História austrálskeho vína sa začala písať nadprodukcii hrozna mnohí organickí 600 metrov nad morom vo vinohradoch
pomerne neskoro, prvé odrezky viniča a biodynamickí pestovatelia stále pociťujú v Pewsey Vale v údolí Eden. Typy pôdy sú
sa do bývalej trestaneckej kolónie dostali dopyt, najmä na európskom trhu. tiež rozmanité a zahŕňajú aj pôdy regiónu
až v roku 1788 vďaka úsiliu kapitána Coonawarra, pôdy z oblasti Adelaide
Arthura Phillipa, ktorý do krajiny okrem OD SAUVIGNONU PO SHIRAZ a Riverland na báze vápenca a pôdy
750 trestancov priniesol aj niekoľko odrôd Austrália je štvrtý najväčší svetový z piesku na báze hliniek v oblasti Barossa.
novej rastliny na experimentovanie. exportér vína, vyváža približne 750
Hoci prvé pokusy o výrobu vína zlyhali, miliónov litrov ročne. Nečudo, že víno Južná Austrália sa však nedá pripomenúť
Austrálčanom sa vďaka neskutočnej sa vyrába v každom štáte kontinentu, bez toho, aby sme nespomenuli údolie
vytrvalosti – hlavne čo sa týka nasadených je viac ako 160 000 hektárov Barossa Valley. Barossa Valley má veľmi
neustáleho importu rozličných odrezkov viníc v 60 vinárskych oblastiach. horúce a suché podnebie, väčšina výsadby
viniča – podarilo konečne nasadiť Austrálske vinárske regióny sa nachádzajú bieleho vína v oblasti (Chardonnay,
niekoľko vinohradov. Austrália je obrovský v južných, chladnejších častiach krajiny, Riesling a Semillon) sa preto nachádza
kontinent plný rozmanitých prírodných hlavne v južnej Austrálii a Novom Južnom vo vyšších nadmorských výškach
podmienok, od vysokých hôr po horúce Walese. Od 60. rokov 20. storočia sa okolo údolia, kde môže byť chladená
púšte a nedotknuté pralesy. Prvým používa austrálske zemepisné označenie oceánskym vánkom. Najskôr sa tu
vinohradníkom tak nezostávalo nič iné len (AGI), ktoré odlišuje geografický pôvod pestovali červené odrody, po 2. svetovej
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 53