Page 46 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 46

GOOD TO KNOW


                                                                           KÁVA V BEL PAESE
                                                                           Aj keď kávovník nerastie v Taliansku, len
                                                                           v rovníkovej klíme, práve Taliani prišli
                                                                           na to, ako zvýšiť potenciál nápoja tým,
                                                                           že navrhli spôsoby prípravy, ktorými
                                                                           vyzdvihli arómu kávových zrniek.
                                                                           Káva sa stala neoddeliteľnou súčasťou
                                                                           kultúry v Taliansku, kde ročne dovážajú
                                                                           približne 8 miliónov vriec. Spotreba kávy
                                                                           v Taliansku súvisí najmä s používaním
                                                                           moka perkolátoru v domácnosti a espresso
                                                                           kávovarov v baroch, reštauráciách
                                                                           a na pracoviskách.

                                                                           V Benátkach sa obchodovalo s kávou
                                                                           už v roku 1570 a v roku 1683 na Námestí
                                                                           sv. Marka otvorili prvú kaviareň.
                                                                           Z OBCHODOV
                                                                           DO LITERÁRNYCH KAVIARNÍ
                                                                           Hovorí sa, že pápež Klement VIII.
                                                                           po ochutnávke šálky kávy povedal: „Tento
                                                                           nápoj je taký chutný, že by bolo hanbou
                                                                           dovoliť ho konzumovať len neveriacim.
                                                                           Porážame satana tým, že ho požehnávame
                                                                           a robíme z neho skutočne kresťanský
                                                                           nápoj.“

                                                                           Vďaka tomu sa káva mohla rozšíriť
                                                                           po celom polostrove, do elegantných
                                                                           obchodov, ale aj do rustikálnych
                                                                           a robotníckych oblastí, a stala sa rituálom,
                                                                           okolo ktorého sa zhromažďovali umelci,
                                                                           politici a spisovatelia.

                                                                           VYNÁLEZ ESPRESSO KÁVOVARU
                                                                           Termín „espresso“ znamená „vyrobený
                                                                           na mieste“: je to metóda evidentne
                                                                           vyvinutá na urýchlenie času prípravy kávy
                                                                           na verejných miestach. Prvý prototyp
                                                                           kávovaru sa datuje do roku 1855 a bol
                                                                           prezentovaný na svetovej výstave v Paríži.
                                                                           O niekoľko rokov neskôr, v roku 1901,
                                                                           milánsky inžinier Luigi Bezzera vyrobil
                                                                           prvý parný espresso kávovar. Bezzerov
        Talianska káva                                                     patent podnietil výskum a technologické
                                                                           zlepšenia, na ktorých začali pracovať
                                                                           mnohé talianske spoločnosti vrátane
                                                                           La Pavoni a Victoria Arduino v Turíne.
        Niektorí členovia cirkvi boli prísne proti zavedeniu
        kávy a nazývali ju „diablovým nápojom“. Neskôr,                    V roku 1948 zaviedol Achille Gaggia
        počas 20. storočia sa na prípravu kávy vrhli Taliani               „extrakčnú“ metódu, ktorá pripravuje
        so svojou vynaliezavosťou, čo viedlo k zrodeniu                    koncentrovaný a aromatickejší nápoj
        espressa kávovaru, ako aj perkolátoru na prípravu                  s plným a hustým krémom: espresso, ako
        mokka kávy.                                                        ho dnes poznáme.
        Foto: gaggiaprofessional.it, Lavazza




        44 | 2/2019           WWW.TASTEANDENJOY.SK
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51