Page 46 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 46
GOOD TO KNOW
KÁVA V BEL PAESE
Aj keď kávovník nerastie v Taliansku, len
v rovníkovej klíme, práve Taliani prišli
na to, ako zvýšiť potenciál nápoja tým,
že navrhli spôsoby prípravy, ktorými
vyzdvihli arómu kávových zrniek.
Káva sa stala neoddeliteľnou súčasťou
kultúry v Taliansku, kde ročne dovážajú
približne 8 miliónov vriec. Spotreba kávy
v Taliansku súvisí najmä s používaním
moka perkolátoru v domácnosti a espresso
kávovarov v baroch, reštauráciách
a na pracoviskách.
V Benátkach sa obchodovalo s kávou
už v roku 1570 a v roku 1683 na Námestí
sv. Marka otvorili prvú kaviareň.
Z OBCHODOV
DO LITERÁRNYCH KAVIARNÍ
Hovorí sa, že pápež Klement VIII.
po ochutnávke šálky kávy povedal: „Tento
nápoj je taký chutný, že by bolo hanbou
dovoliť ho konzumovať len neveriacim.
Porážame satana tým, že ho požehnávame
a robíme z neho skutočne kresťanský
nápoj.“
Vďaka tomu sa káva mohla rozšíriť
po celom polostrove, do elegantných
obchodov, ale aj do rustikálnych
a robotníckych oblastí, a stala sa rituálom,
okolo ktorého sa zhromažďovali umelci,
politici a spisovatelia.
VYNÁLEZ ESPRESSO KÁVOVARU
Termín „espresso“ znamená „vyrobený
na mieste“: je to metóda evidentne
vyvinutá na urýchlenie času prípravy kávy
na verejných miestach. Prvý prototyp
kávovaru sa datuje do roku 1855 a bol
prezentovaný na svetovej výstave v Paríži.
O niekoľko rokov neskôr, v roku 1901,
milánsky inžinier Luigi Bezzera vyrobil
prvý parný espresso kávovar. Bezzerov
Talianska káva patent podnietil výskum a technologické
zlepšenia, na ktorých začali pracovať
mnohé talianske spoločnosti vrátane
La Pavoni a Victoria Arduino v Turíne.
Niektorí členovia cirkvi boli prísne proti zavedeniu
kávy a nazývali ju „diablovým nápojom“. Neskôr, V roku 1948 zaviedol Achille Gaggia
počas 20. storočia sa na prípravu kávy vrhli Taliani „extrakčnú“ metódu, ktorá pripravuje
so svojou vynaliezavosťou, čo viedlo k zrodeniu koncentrovaný a aromatickejší nápoj
espressa kávovaru, ako aj perkolátoru na prípravu s plným a hustým krémom: espresso, ako
mokka kávy. ho dnes poznáme.
Foto: gaggiaprofessional.it, Lavazza
44 | 2/2019 WWW.TASTEANDENJOY.SK