Page 45 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 45
GOOD TO KNOW
Je to odroda známa svojou hustou,
trvanlivou šupkou a odolnosťou
viniča voči počasiu i škodcom. Po jeho
náhodnom objave ho začali sadiť hlavne tí
francúzski vinári, ktorí hľadali trvanlivejšie
rastliny, ktoré sa dali relatívne ľahko Mascota Vineyards
pestovať. A najviac ich bolo v regióne La Mascota Cabernet Sauvignon
Bordeaux. Zapáčila sa im hlavne zdravá Argentína, Mendoza, ročník 2016,
červené, suché víno, 0,75 l
úroveň trieslovín, čo znamenalo,
že víno má veľký potenciál na starnutie €€€€€
vo fľaši. Takisto skvele reagovalo Obj. č. 530106840117-16_075
na pobyt v sudoch, ktorých dubové
drevo mu prinášalo krásne nové chute.
Výsledkom bolo plné víno so strednou
mierou kyslosti, ktoré bolo fantastické
na párovanie s jedlom. Nečudo, že
Cabernet Sauvignon sa rýchlo rozšíril
do celého sveta. Každý milovník vína Mascota Vineyards
určite dobre pozná legendárny príbeh, keď Gran Mascota Cabernet Sauvignon
v Paríži v roku 1976 Cabernet Sauvignon Argentína, Mendoza, ročník 2013,
červené, suché víno, 0,75 l
zo Stags‘ Leap z kalifornského údolia
Napa počas slepého testu chuti porazil €€€€€
najprestížnejšie vína z Bordeaux. Obj. č. 530106843255-13_075
Cabernet Sauvignon je známy pre svoju
tmavú farbu, plné telo a obsah alkoholu,
ktorý je viac ako 13,5 %. Vína z Kalifornie,
Austrálie a Čile ho môžu mať viac ako
14,5 % a niekedy dokonca viac ako 15 %.
Niektoré vína Cabernet Sauvignon Giménez Méndez Alta
Reserva Cabernet Sauvignon
sú luxusné a ovocné, iné sú pikantné Uruguaj, Las Brujas, ročník 2015,
a dymové. Všetko záleží na tom, kde červené, suché víno, 0,75 l
rastie Cabernet Sauvignon a ako sa
z neho vyrába víno. Chladnejšia klíma €€€€€
v Cabernete prináša viac chuti tmavého Obj. č. 530200100339-15_075
ovocia, kým teplejšie podnebie má
tendenciu prinášať viac kyslosti a chuti
červeného ovocia. Variácie produkované
v Novom svete (napr. v údolí Napa)
Tieto vína už tradične ponúkajú chuť majú tendenciu byť viac ovocné, zatiaľ čo
ťažkého červeného a čierneho ovocia variácie zo Starého sveta (ako napríklad
podporované výrazným tanínovým Bordeaux) majú tendenciu byť viac zemité VÍNO NATURAL Domin & Kušický
obsahom. Najčastejšie pochádzajú a odrážať komplexný terroir s menej Cabernet Sauvignon BIO
Stredoslovenská oblasť, ročník 2015,
z regiónu Bordeaux vo Francúzsku, agresívnymi ovocnými príchuťami. Víno červené, suché víno, 0,75 l
no pestujú sa aj v Kalifornii, Čile či je suché (nie sladké) a má zdravú úroveň
Austrálii. K ich objavu však dospela trieslovín, čo je dôvod, prečo vám vyschne €€€€€
doslova náhoda. V sedemnástom storočí v ústach, keď ho popíjate. Vzhľadom Obj. č. 500107003503-15_075
došlo v juhozápadnom Francúzsku na jeho kyslosť, triesloviny a alkohol ho
k neúmyselnému šľachteniu medzi teda treba konzumovať spolu s jedlom.
červeným viničom Cabernet Franc Či už si vyberiete šťavnatý steak, mäso
s bielym viničom Sauvignon Blanc, a tak naložené v korenistej omáčke alebo
sa zrodilo hrozno populárne hlavne medzi aromatický syr, jedlo ho skrátka robí
americkými konzumentmi vína: Cabernet lepším.
Sauvignon. Penfolds BIN 407
Cabernet Sauvignon
Austrália, ročník 2014,
červené, suché víno, 0,75 l
€€€€€
Obj. č. 560106103507-14_075
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 43