Page 45 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 45

GOOD TO KNOW


                                         Je to odroda známa svojou hustou,
                                         trvanlivou šupkou a odolnosťou
                                         viniča voči počasiu i škodcom. Po jeho
                                         náhodnom objave ho začali sadiť hlavne tí
                                         francúzski vinári, ktorí hľadali trvanlivejšie
                                         rastliny, ktoré sa dali relatívne ľahko   Mascota Vineyards
                                         pestovať. A najviac ich bolo v regióne   La Mascota Cabernet Sauvignon
                                         Bordeaux. Zapáčila sa im hlavne zdravá   Argentína, Mendoza, ročník 2016,
                                                                            červené, suché víno, 0,75 l
                                         úroveň trieslovín, čo znamenalo,
                                         že víno má veľký potenciál na starnutie   €€€€€
                                         vo fľaši. Takisto skvele reagovalo   Obj. č. 530106840117-16_075
                                         na pobyt v sudoch, ktorých dubové
                                         drevo mu prinášalo krásne nové chute.
                                         Výsledkom bolo plné víno so strednou
                                         mierou kyslosti, ktoré bolo fantastické
                                         na párovanie s jedlom. Nečudo, že
                                         Cabernet Sauvignon sa rýchlo rozšíril
                                         do celého sveta. Každý milovník vína   Mascota Vineyards
                                         určite dobre pozná legendárny príbeh, keď   Gran Mascota Cabernet Sauvignon
                                         v Paríži v roku 1976 Cabernet Sauvignon   Argentína, Mendoza, ročník 2013,
                                                                            červené, suché víno, 0,75 l
                                         zo Stags‘ Leap z kalifornského údolia
                                         Napa počas slepého testu chuti porazil   €€€€€
                                         najprestížnejšie vína z Bordeaux.   Obj. č. 530106843255-13_075

                                         Cabernet Sauvignon je známy pre svoju
                                         tmavú farbu, plné telo a obsah alkoholu,
                                         ktorý je viac ako 13,5 %. Vína z Kalifornie,
                                         Austrálie a Čile ho môžu mať viac ako
                                         14,5 % a niekedy dokonca viac ako 15 %.
                                         Niektoré vína Cabernet Sauvignon   Giménez Méndez Alta
                                                                            Reserva Cabernet Sauvignon
                                         sú luxusné a ovocné, iné sú pikantné   Uruguaj, Las Brujas, ročník 2015,
                                         a dymové. Všetko záleží na tom, kde   červené, suché víno, 0,75 l
                                         rastie Cabernet Sauvignon a ako sa
                                         z neho vyrába víno. Chladnejšia klíma   €€€€€
                                         v Cabernete prináša viac chuti tmavého   Obj. č. 530200100339-15_075
                                         ovocia, kým teplejšie podnebie má
                                         tendenciu prinášať viac kyslosti a chuti
                                         červeného ovocia. Variácie produkované
                                         v Novom svete (napr. v údolí Napa)
        Tieto vína už tradične ponúkajú chuť   majú tendenciu byť viac ovocné, zatiaľ čo
        ťažkého červeného a čierneho ovocia   variácie zo Starého sveta (ako napríklad
        podporované výrazným tanínovým   Bordeaux) majú tendenciu byť viac zemité   VÍNO NATURAL Domin & Kušický
        obsahom. Najčastejšie pochádzajú   a odrážať komplexný terroir s menej   Cabernet Sauvignon BIO
                                                                            Stredoslovenská oblasť, ročník 2015,
        z regiónu Bordeaux vo Francúzsku,   agresívnymi ovocnými príchuťami. Víno   červené, suché víno, 0,75 l
        no pestujú sa aj v Kalifornii, Čile či   je suché (nie sladké) a má zdravú úroveň
        Austrálii. K ich objavu však dospela   trieslovín, čo je dôvod, prečo vám vyschne   €€€€€
        doslova náhoda. V sedemnástom storočí   v ústach, keď ho popíjate. Vzhľadom   Obj. č. 500107003503-15_075
        došlo v juhozápadnom Francúzsku   na jeho kyslosť, triesloviny a alkohol ho
        k neúmyselnému šľachteniu medzi   teda treba konzumovať spolu s jedlom.
        červeným viničom Cabernet Franc   Či už si vyberiete šťavnatý steak, mäso
        s bielym viničom Sauvignon Blanc, a tak   naložené v korenistej omáčke alebo
        sa zrodilo hrozno populárne hlavne medzi   aromatický syr, jedlo ho skrátka robí
        americkými konzumentmi vína: Cabernet   lepším.
        Sauvignon.                                                          Penfolds BIN 407
                                                                            Cabernet Sauvignon
                                                                            Austrália, ročník 2014,
                                                                            červené, suché víno, 0,75 l
                                                                            €€€€€
                                                                            Obj. č. 560106103507-14_075


                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 43
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50