Page 71 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 71

TRENDS






























                                                                          RUŽOVÉ VÍNO BY SA MALO
                                                                          VYPIŤ HNEĎ A NEDOKÁŽE
                                                                          VYZRIEVAŤ

                                                                          Hit v každom roku. Dalo by sa povedať
                                                                          až šláger, ktorý zľudovel. Autori tohto
                                                                          výroku pravdepodobne nepoznajú
                                                                          ružové vína ako Bandol, Palette, Sancerre
                                                                          či Champagne Rosé. Na druhej strane
                                                                          nie každý vie a môže také vína vyrobiť,
                                                                          ale ambíciám sa medze nekladú. Rosé
                                                                          s predpokladom vyzrievania sa vyrába
                                                                          z vinohradov rovnako kvalitných ako
                                                                          ostatné vína. Tieto vína majú nízky výnos,
                                                                          spontánnu fermentáciu a občas vyzrievajú
                                                                          v sudoch. Napr. Rioja Gran Reserva Rosé
                                                                          sa môže uvádzať na trh po šiestich rokoch
                                                                          vyzrievania.
                                                                          VÍNA SO SKRUTKOVACÍM
                                                                          UZÁVEROM SÚ MENEJ
                                                                          KVALITNÉ


                                                                          Aj napriek rozširujúcej sa skupine
                                                                          vzdelaných konzumentov existuje veľké
                                                                          množstvo fanúšikov tohto výroku. Tento
                                                                          typ uzáveru vyvinutý v Európe sa používa
                                                                          od polovice 70. rokov. Aj keď je prírodný
                                                                          korok najlepší a najrozšírenejší uzáver, nie
                                                                          je pravda, že 4 bilióny vyrobených fliaš
                                                                          ročne by boli pre tento fakt menejcenné.











                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 69
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76