Page 71 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 71
TRENDS
RUŽOVÉ VÍNO BY SA MALO
VYPIŤ HNEĎ A NEDOKÁŽE
VYZRIEVAŤ
Hit v každom roku. Dalo by sa povedať
až šláger, ktorý zľudovel. Autori tohto
výroku pravdepodobne nepoznajú
ružové vína ako Bandol, Palette, Sancerre
či Champagne Rosé. Na druhej strane
nie každý vie a môže také vína vyrobiť,
ale ambíciám sa medze nekladú. Rosé
s predpokladom vyzrievania sa vyrába
z vinohradov rovnako kvalitných ako
ostatné vína. Tieto vína majú nízky výnos,
spontánnu fermentáciu a občas vyzrievajú
v sudoch. Napr. Rioja Gran Reserva Rosé
sa môže uvádzať na trh po šiestich rokoch
vyzrievania.
VÍNA SO SKRUTKOVACÍM
UZÁVEROM SÚ MENEJ
KVALITNÉ
Aj napriek rozširujúcej sa skupine
vzdelaných konzumentov existuje veľké
množstvo fanúšikov tohto výroku. Tento
typ uzáveru vyvinutý v Európe sa používa
od polovice 70. rokov. Aj keď je prírodný
korok najlepší a najrozšírenejší uzáver, nie
je pravda, že 4 bilióny vyrobených fliaš
ročne by boli pre tento fakt menejcenné.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 69