Page 65 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 65
IN THE SPOTLIGHT
V roku 1964 sa istá Annamaria Clementi
presťahovala do mestečka menom
Erbusco a kúpila tu malý dom zvaný
Ca 'del bosc, obklopený dvoma hektármi
pôdy. A to bolo osudové pre jej syna
Maurizia Zanella. Pätnásťročný mladík
v sebe objavil vášeň pre hrozno, ktoré sa
stalo jeho celoživotným poslaním. Alebo
láskou jeho života, ak sa na to pozeráte
romantickejšie. Po výlete do Champagne,
kde navštívil niekoľko prestížnych vínnych
domov, si uvedomil, že by rád robil niečo
podobné alebo ešte lepšie. Mottom jeho
spoločnosti Ca 'del Bosco sa tak stalo
hľadanie dokonalosti.
Už na začiatku mal totiž v hlave myšlienku
jedinečnej výrobnej metódy. Maurizio
sa totiž rozhodol, že sa bude usilovať
nielen o dokonalosť v oblasti vína, ale aj
o ochranu integrity územia a o zachovanie
a rešpektovanie tradícií ročníkov, ktoré
prišli predtým. A o niekoľko desiatok
rokov neskôr môžeme povedať, že sa
mu to podarilo. Dnes sa podľa vín
Ca 'del Bosco porovnáva štandard vín
Franciacorta.
Čo je to však vlastne tá Franciacorta? Je
to jeden z prvých talianských regiónov,
ktorému bolo udelené označenie DOC.
Franciacorta si rýchlo získala renomé
pre svoje produkty a odhodlanie, v zápale
ktorého všetci investovali svoje zdroje
a nápady do enológie. V roku 1995 dostala
Franciacorta štatút DOCG ako dôkaz
o pokračujúcom záväzku jeho vinárov
k vynikajúcej práci a k ďalšiemu zlepšeniu
kvality vín Franciacorta. Tie sú šumivé,
vyrobené metódou classico, a na svete
nemajú obdoby.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 63