Talianska káva

Talianska káva

Niektorí členovia cirkvi boli prísne proti zavedeniu kávy a nazývali ju „diablovým nápojom“. Neskôr, počas 20. storočia sa na prípravu kávy vrhli Taliani so svojou vynaliezavosťou, čo viedlo k zrodeniu espressa kávovaru, ako aj perkolátoru na prípravu mokka kávy.

KÁVA V BEL PAESE

Aj keď kávovník nerastie v Taliansku, len v rovníkovej klíme, práve Taliani prišli na to, ako zvýšiť potenciál nápoja tým, že navrhli spôsoby prípravy, ktorými vyzdvihli arómu kávových zrniek.

Káva sa stala neoddeliteľnou súčasťou kultúry v Taliansku, kde ročne dovážajú približne 8 miliónov vriec. Spotreba kávy v Taliansku súvisí najmä s používaním moka perkolátoru v domácnosti a espresso kávovarov v baroch, reštauráciách a na pracoviskách.

V Benátkach sa obchodovalo s kávou už v roku 1570 a v roku 1683 na Námestí sv. Marka otvorili prvú kaviareň.

Z OBCHODOV DO LITERÁRNYCH KAVIARNÍ

Hovorí sa, že pápež Klement VIII. po ochutnávke šálky kávy povedal: „Tento nápoj je taký chutný, že by bolo hanbou dovoliť ho konzumovať len neveriacim. Porážame satana tým, že ho požehnávame a robíme z neho skutočne kresťanský nápoj.“

Vďaka tomu sa káva mohla rozšíriť po celom polostrove, do elegantných obchodov, ale aj do rustikálnych a robotníckych oblastí, a stala sa rituálom, okolo ktorého sa zhromažďovali umelci, politici a spisovatelia.

VYNÁLEZ ESPRESSO KÁVOVARU

Tertalianska kava1mín „espresso“ znamená „vyrobený na mieste“: je to metóda evidentne vyvinutá na urýchlenie času prípravy kávy na verejných miestach. Prvý prototyp kávovaru sa datuje do roku 1855 a bol prezentovaný na svetovej výstave v Paríži. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1901, milánsky inžinier Luigi Bezzera vyrobil prvý parný espresso kávovar. Bezzerov patent podnietil výskum a technologické zlepšenia, na ktorých začali pracovať mnohé talianske spoločnosti vrátane La Pavoni a Victoria Arduino v Turíne.


V roku 1948 zaviedol Achille Gaggia „extrakčnú“ metódu, ktorá pripravuje koncentrovaný a aromatickejší nápoj s plným a hustým krémom: espresso, ako ho dnes poznáme.

Medzi 40. a začiatkom 50. rokov minulého storočia výrobcovia zvýšili produkciu espresso kávovarov, ktorá dosiahla až priemyselné množstvá. V roku 1949 slávny architekt Giò Ponti vyrobil pre La Pavoni prvý stroj na espresso vybavený horizontálnym bojlerom, ktorý predstavoval kľúčovú zmenu v dizajne strojov.

Zdokonalovanie prípravy kávy pokračuje uvedením modelu E-61 kávovaru v roku 1961 spoločnosťou La Faema, ktorého obehový systém mu umožnil udržiavať vodu pri konštantnej teplote, aj keď stroj zostal dlhšiu dobu nečinný.

Odvtedy sa vývoj espresso kávovaru už nezastavil a je neustále poháňaný snahou o perfektné espresso.

KÁVOVAR MOKA A KÁVA „MADE AT HOME“

Naopak, systém fungovania kávovaru Moka, ktorý navrhol v roku 1933 Alfonso Bialetti, sa v priebehu rokov vôbec nezmenil. Pôvodne sa nazýval Moka Express a pozostával zo štyroch hlavných hliníkových prvkov a bakelitovej rukoväti.

Dnes sú perkolátory Moka vyrobené z ocele, ale fungujú presne tak ako v minulosti. Musia byť ručne „naskrutkované“ – typický rituál pre talianske domácnosti.

Espresso a moka kávovary urobili zásadný prevrat v spôsobe pitia a prípravy kávy v Taliansku.


HISTÓRIA KÁVY

Od 19. storočia sa káva po vode stala najobľúbenejším nápojom na svete.

STRUČNÁ HISTÓRIA KÁVY

História kávy je plná nespočetných legiend. Jej stimulujúci účinok na ľudské telo, podobne ako aj terapeutické prednosti čaju, bol náhodne objavený o viac ako tisíc rokov neskôr. Príbeh sa podľa legendy začína v 9. storočí v Abyssinii, na území dnešnej Etiópie. Pastier žijúci v provincii Kaffa bol prekvapený, že jeho kozy nemohli v noci zaspať. Nevedel, čo má robiť, a tak sa obrátil na mníchov z neďalekého kláštora,ktorí tajomstvo rozlúskli – kozy s chuťou konzumovali plody podobné čerešniam z podivného kríka kávovníka. Motivovaní doslova vedeckou zvedavosťou mnísi si pripravili nápoj z týchto bobuliek a po jeho vypití sa všetci cítili nabití energiou.

KÁVA – „TRIEZVE OPILSTVO“

Aj dnes sa etiópska náhorná plošina považuje za kolísku kávy. Kávové plody odtiaľ „precestovali“ cez Červené more do Arábie. Pestovanie kávy sa začalo v polovici 15. storočia v Jemene. Z pútnických miest Mekky a Medíny sa káva rýchlo rozšírila po celom Arabskom polostrove. Prístavné mesto Mocha bolo až do roku 1720 centrom svetového obchodu s kávou. Z tohto dôvodu sa nápoj „Mocha“ až do 18. storočia pil v kaviarňach po celej Európe. Bol to nesmierne drahý nápoj, ktorý si mohla dovoliť len šľachta. S rozšírením Osmanskej ríše v 16. storočí sa káva rozšírila do Malej Ázie, Sýrie, Egypta a juhovýchodnej Európy. Celý islamský svet bol podmanený „triezvym opilstvom“ tohto čierneho nápoja, ktorého meno dnes pochádza z arabského slova „qahwah“, čo znamená „víno“, zatiaľ čo Turci ho nazývali „Kahweh“. Keďže moslimom nie je dovolené konzumovať alkohol, káva sa stala „vínom islamu“.

KONIEC ARABSKÉHO MONOPOLU NA KÁVU

Arabi žiarlivo strážili kávové bobule a prísne zakázali ich vývoz. Obchod s kávovými zrnami zostal v rukách Arabov po mnoho rokov až do začiatku 17. storočia, keď akísi holandskí obchodníci odvážne prepašovali kávové zrná do Európy. Tam sa kávové plody pestovali v skleníkoch a oranžériách, a neskôr ich začali ambiciózne koloniálne mocnosti pestovať na ostrove Jáva, v Kolumbii a v Keni. Káva, ktorá je v súčasnosti medzinárodne dostupnou komoditou, sa v 19. storočí stala „nápojom ľudí“ v mnohých krajinách.

Foto: gaggiaprofessional.it, Lavazza

CITRÓNOVÉ LATTE CAPPUCCINO

CITRÓNOVÉ LATTE CAPPUCCINO

V Taliansku sa kapučíno spája s raňajkami, najmä v kaviarni. Táto variácia je ideálna pre akúkoľvek dennú dobu. Káva, mlieko a svieža aróma citrónového sirupu sa spoja a vytvoria jemnú, ale chutnú špecialitu.

Pripravte si citrónový sirup deň vopred. Umyte citróny, odstráňte kôru a narežte ju na jemné rezančeky. Potom dajte kôru do hrnca s vodou a cukrom a nechajte variť 8-9 min. Ochlaďte a uložte do chladničky.
Pripravte si kávu v Moka perkolátore, zahrejte mlieko bez privedenia do varu, pridajte citrónový sirup a emulgujte mixérom.

Nalejte do cappuccino šálky, pridajte mlieko tak, že penu položíte najprv lyžičkou a ochutíte bez pridania cukru.

 KÁVA V ŠTÝLE SALENTO

KÁVA V ŠTÝLE SALENTO

Sladký, osviežujúci recept s mandľovou príchuťou z južného Talianska. Dôležité je začať s prípravou niekoľko hodín vopred, aby mlieko malo čas zamrznúť.

Rozrieďte 100 ml sirupu z mandľového mlieka studenou vodou, potom nalejte do formy na kocky ľadu a umiestnite do mrazničky aspoň na 3 hodiny.

Potom pripravte kávu v perkolátore (alebo v espresso kávovare), vyklopte kocky mandľového mlieka z formy a vložte 6 alebo 7 kusov do veľkého pohára.

Nalejte na ľad horúcu kávu bez pridania cukru a podávajte so slamkou.

KÁVOVÝ LIKÉR

KÁVOVÝ LIKÉR

PRÍSADY:
Na výrobu cukrového sirupu:
250 ml vody
250 g trstinového cukru
(Dajte cukor a vodu do hrnca, priveďte do varu a varte 9 minút.)

RECEPT:

250 g čistého alkoholu (95°)
100 ml espresso kávy
25 g kávového prášku
150 ml vody
2 vanilkové struky

POSTUP:
Nechajte vanilku a kávový prášok vylúhovať v alkohole počas 7 dní.
Získanú kvapalinu prefiltrujte pomocou papierovej utierky alebo filtra, vopred navlhčeného a vytlačeného, a s použitím jemného alebo veľkého sita. Pripravte si kávu espresso. Zmiešajte cukrový sirup (250 g) s alkoholom. Pridajte espresso a potom vodu, aby ste znížili obsah alkoholu.
Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Nalejte do fľaše a vložte do mrazničky. Po vychladnutí je likér pripravený na servírovanie!

 VANILKOVÁ ĽADOVÁ KÁVA

VANILKOVÁ ĽADOVÁ KÁVA

PRÍSADY:
1 espresso šálka kávy, najlepšie z Moka perkolátoru
150 ml mlieka
2 lyžice vanilkového sirupu
6 až 8 kávových kociek ľadu (mokka)

PRÍPRAVA:
Na prípravu kávových kockiek ľadu si pripravte formu na ľad a nalejte do nej kávu. Je dôležité, aby ste kávu nesladili, inak nezmrzne. Naplňte 300 ml pohár kockami ľadu a nalejte doň 250 ml mlieka.
Pripravte si vanilkový sirup a nalejte na mlieko a ľad. Vaša vanilková ľadová káva je pripravená!