Whisky Koval zo Chicaga

Whisky Koval zo Chicaga

KOVAL - Prvý liehovar v americkom Chicagu založený v polovici 19. storočia

KOVAL je prvý liehovar v Chicagu za posledných 150 rokov, špecializujúci sa na organické whisky, likéry a destilované špeciality. Od roku 2008 sa firma KOVAL s viacerými medzinárodnými oceneniami prepracovala medzi špičku amerických liehovarníkov s limitovanou produkciou.

Zakladatelia firmy KOVAL, Robert a Sonat Birnecker, sa rozhodli zavesiť svoje akademické kariéry na klinec a priniesť liehovarnícku tradíciu Robertovej rakúskej rodiny do Spojených štátov. V začiatkoch podnikania sa rozhodli byť verní procesu výroby biodestilátov úplne od nuly – v porovnaní s často praktizovanými a jednoduchšími postupmi výroby z predpripravených destilátov. Ich ideou bolo priniesť nový rozmer aj do sveta whisky a dopriať tomuto destilátu nový, čistejší a ľahší štýl s rozpoznateľným rukopisom.

fall2019_banners-04_1.jpg
Image

Za značkou KOVAL stoja mená zo „starého sveta“ 

Dr. Robert Birnecker, hlavný liehovarník a riaditeľ firmy, je dnes jedným z najvýznamnejších liehovarníckych expertov v USA a medzinárodne známym konzultantom. Počiatočné skúsenosti nadobudol v známej rodinnej liehovarníckej firme starých rodičov, kde im pomáhal, a neskôr pri práci s európskym liehovarníckym guru, doktorom Klausom Hagmannom, na vývoji fermentačných techník pre remeselné liehovary. Robert je držiteľom viacerých certifikátov z hlavnej rakúskej univerzity v liehovarníckej technológii – Höhere Bundeslehranstalt und Bundesamt für Wein- und Obstbau Klosterneuburg. Vďaka jeho technickej expertíze a kreativite získala firma početné národné a medzinárodné ocenenia a dnes pôsobí aj ako liehovarnícky inštruktor v inštitúte Siebel v Chicagu. Počas svojej kariéry pomohol založiť a rozvinúť viac ako 90 remeselných liehovarov v USA a Kanade. Zaujímavosťou je, že Robert pred založením svojej firmy pôsobil ako zástupca tlačového tajomníka pre Rakúsku ambasádu vo Washingtone DC. Za jeho rozhodnutím venovať sa naplno výrobe destilátov stála jeho vášeň pre tradičné remeslá, ako aj túžba a hrdosť spojená s rodinnou firmou, ktorá stelesňuje pravý americký sen. 

Zakladatelia KOVAL - Robert a Sonat Birneckerovci

Zakladatelia KOVAL - Robert a Sonat Birneckerovci

Názov Koval je odvodený od viacerých východoeurópskych jazykov, v ktorých podobne ako v slovenčine znamená „kováč“. V židovskom jazyku zároveň značí čiernu ovcu alebo niekoho, kto razí cestu vpred alebo robí niečo nové a neobvyklé. Starý otec Sonaty, Robertovej manželky, získal prezývku koval už ako 17-ročný, keď na prekvapenie jeho rodiny emigroval z Rakúska do Chicaga a založil tam začiatkom minulého storočia veľmi úspešnú liehovarnícku firmu. Zhodou okolností aj priezvisko Robertovej rodiny je Schmied, čo v nemčine taktiež znamená kováč. A tak bol názov firmy jednoducho vyriešený!

Všetky whisky z produkcie firmy sú takzvané „single barrel“ a vyzrievajú v 30-galónových barikových sudoch (113,55 l), vďaka čomu tento mok, vytvorený výhradne z jadra destilátu, nadobúda svoju charakteristickú čistú chuť a zmyselnú vôňu. Ich americké dubové sudy pochádzajú od firmy Barrel Mill z Minnesoty. Každý zo sudov sa použije len jedenkrát, aby whisky, ktorá v nich zreje, získala z dubového dreva čo najplnšie chuťové a aromatické vlastnosti. 

Pojem „single barrel“ značí, že whisky pochádza zo špecifických barikových sudov a všetky vyprodukované fľaše sú očíslované. Pôvodom je preto každý destilát KOVAL ľahko identifikovateľný – ku konkrétnemu barelu a dokonca k špecifickej dodávke výrobných ingrediencií od bioproducentov.  Produkcia firmy KOVAL sa destiluje v na mieru vyrobených prístrojoch od nemeckej firmy Kothe Destillationstechnik, špeciálne na prípravu whisky a brandy.

homefarm2.jpg