ProWein 2018

ProWein 2018

Pútnické miesto vín a destilátov z celého sveta.

Výstavisko v Düsseldorfe sa od roku 1994 stáva marcovou udalosťou číslo jeden vo svete vín a destilátov. Úspech tohto podujatia podčiarkuje od roku 2015 jeho aprílové pokračovanie v Singapure. V roku 2017 počet vystavovateľov presiahol číslo 6 600 zo 60 krajín sveta. Organizátori narátali 58 500 návštevníkov. Sympatická blondínka by povedala: Kto nie je na ProWeine, ako keby neexistoval...

V roku 2018 zaujali vystavovatelia aj organizátori bohatými prezentáciami, workshopmi, edukačnými a osvetovými programami či povinnými voľnými degustáciami alebo master class. Takže bez dôkladného a predpripraveného itinerára tam nemá takmer zmysel chodiť. Zo „všetkého možného“ sa s odstupom času stal celkom zaujímavý kaleidoskop zážitkov, emócií, skúsenosti a bohužiaľ aj sklamaní.

MALÝ VÝBER Z TOHO NAJLEPŠIEHO: Prinz von Hessen – Logická transformácia rešpektovaného vinárstva, ktoré nezostalo urazené v kúte. Naopak, v 21. storočí mení etikety a sprístupňuje niektoré (v minulosti ortodoxne strohé) rizlingy širšiemu publiku. Všetko v excelentnej kvalite a s priateľskou cenou. Najnovší Riesling „Steckenpferd“ Spätlese 2016 ako z učebnice. Žeby „čierny kôň“ prvého dňa?

Kúsok od Rheingau sa zgrupuje početný dav fanúšikov z Ázie. Dirk Richter z vinárstva Max Ferdinand Richter na Mosele povinne rozdáva vizitky nadšeným Japoncom po tom, čo ochutnali jeho Auslese z Brauneberger Juffer Sonnenuhr. Všetky vína majú neuveriteľnú sviežosť a hĺbku zároveň. Hviezdou a zážitkom v spomienkach však zostáva ročníkový Mülheimer Sonnenlay Riesling Sekt Brut s dozážou v podobe ľadového vína.

Po mizerných raňajkách „rakúskych dráh“ je dopoludnie prvého dňa v rytme bielych vín z viacerých nemeckých vinárstiev. Niektoré veľké vinárstva sa prekvapivo zlepšujú a malé zbytočne filozofujú. Ako oáza na púšti zbytočne sladkých vín, dokonca aj z Pfalzu, pôsobia vo vedľajšom pavilóne grécke vína. Argyros Estate má know-how v odrode Assyrtiko s neuveriteľnou sviežosťou a prirodzenosťou. Referencia pre celý ProWein!

Rakúšania bodujú skvelým bistrom s domácimi špecialitami. Prečo by „šnicel“ nemohol mať vlastnú klasifikáciu? Rakúsko precízne ponúka aj oddychovú zónu, našťastie tá býva aj pri degustácii ich vín. Herbert Zillinger z Ebenthalu vo Weinviertel miestami pôsobí ako Majster N. Zvyčajne afektovaný Zweigelt sa v jeho podaní zo Steinbergu v rade Lagenselektion stáva vkusným šperkom v náhrdelníku jeho sympatickej manželky. Nádhera.

Na opačnom konci „dediny“ sa nenápadne usmieva Wolfgang Hamm zo Stift Klosternneuburg. Najväčší pestovateľ odrody St. Laurent v Rakúsku má naň rozhodne právo. Ausstich 2015 a Reserve 2015 z Tattendorfu v Thermenregion sú toho príčinou. Vynikajúce Vavrince dopĺňa veľkolepý Weissburgunder Reserve 2015 z Viedne. Na úrovni „premiéry“ z Burgundska.

V Antinori býva určite plno. Všetci sa chcú „dotknúť“ Tignanella či Guada al Tasso. Talianska šľachtická rodina má obrovské renomé. Nebyť p. Horákovej, export manažérky a bodyguardky zároveň, bolo by dusno... Veľké vína, jedno za druhým. Najväčšie prekvapenie z Asti – Prunotto Barbera d´Asti Superiore Nizza. Bravo!

Na koniec prvého dňa to najlepšie? Chateau Le Puy z Francs v Bordeaux je zjav sám osebe, tak ako ich vína. Sprievodkyňou zážitkov bola Emeline Arbeau. Emilien 2015 a Barthélemy 2011 z karafy. Nepripravených môžu tieto vína zaskočiť. Postupne sa stávajú prirodzenou súčasťou organizmu. Ich krása neprichádza zvonku, ale zvnútra. Bez zbytočných rečí – najtichšia degustácia počas celého pobytu... žiadny zhon, len víno a pocity.

Druhý deň sa začína v Uruguaji. Giménez Méndez z oblasti Canelones (Las Brujas) spája klasický prístup s moderným štýlom. Francúzske, ako aj americké sudy, zrelé taníny, vynikajúca sviežosť. Exotická Arinarnoa a tradičný Tannat vo vydarenej verzii Reserva. Kozmopolitný Premium Tannat ako vlajková loď. Je sa na čo tešiť. Rutini z Uco Valley sa vyprofiloval na rešpektovaného výrobcu prémiových vín. Vína priznávajú svoj pôvod na starom kontinente. Milovníci talianskych vín zbožňujú tieto vína. Pozoruhodná kvalita v každej cenovej kategórii. Skvelé šumivé vína vyrábané tradičnou metódou sa páčia, avšak Cabernet Franc Colección 2013 a Malbec Single Vineyard Gualtallary 2014 takmer vyrážajú dych. Výborná sviežosť a štruktúra zároveň. Jemné a delikátne.

Chvíľa pauzy by nezaškodila. Čo tak vyplniť ju niečím netradičným? Biele aj červené Ingenuity sú fantastické vína s vlastným štýlom a príbehom. Manor House je jeden z najlepších Cabernetov v danej cene. Nederburg však ponúka na výstave aj vína zo starších ročníkov, ktoré sa tešia uznaniu na tamojšej aukcii. Z nich najmä Pinotage 2004 dáva odpoveď „znalcom“ o zbytočnosti a zrejúcom potenciáli tejto odrody. Dokonalá fľašová zrelosť a zdravotný stav. Na vrchole bude ešte 10 rokov.

Partnerské a susedské duo Bollinger/ Ayala sprístupňujú svoje vína vo veľkorysom priestore s priateľským (nefalšovaným) úsmevom. Ochutnať čokoľvek od Bolliho je sviatkom. Bublinky 20 | 2/2018 EVENTS a mužská predstavivosť sa miešajú v mysli ako dažďové kvapky. Konzistencia a charakter, ktorý nezdôrazňuje luxus, ale kvalitu. Coteaux Champenois 2003 La Côte aux Enfants Bollinger a Perle d´Ayala 2006 – zážitky na celý rok.

Tretí a záverečný deň sa začína veľkolepo. Vína z vinárstva Felix Callejo sú postavené na tradícii rodiny Callejovcov zo starých vinohradov s odrodou Tempranillo a rešpekte k prírode. Onedlho budú všetky certifikované ako Organic. Vysoká kvalita všetkých vín bez ambície zaujať za každú cenu. Citlivé prepojenie terroiru s harmonickým charakterom. Žiadne vanilkovo-ovocné bomby. Skvelé biele Albillo ako El Lebrero či nadčasový blend Tempranilla, Merlotu a Syrahu z jedného vinohradu ako Finca Valdelroble. Rozkošné Flores de Callejo. Klobúk dole.

El Coto kladie veľký dôraz na diverzifikáciu vín z hľadiska terroiru. Vstup do stánku tvorila podlaha so vzorkami pôdneho zloženia a fľašami vín k nim prislúchajúcim. K dispozícii boli viaceré vína z oblasti Rioja a Cigales. Osviežujúco (až návykovo) pôsobila ružová Vinea z oblasti Cigales. Podobne aj Rioja Chardonnay 875 Finca Carbonera 2017. Vysokohorská novinka z čoraz populárnejších „single vineyard“ vín, ktorá fermentovala v dubových sudoch.

Vína skupiny Peňaflor (Santa Ana, Mascota Vineyards) predstavujú špičku juhoamerického vinárstva. Veľkorysé podmienky sa odrážajú aj v inovatívnom prístupe. Ochutnať sa dalo takmer všetko. Pozornosť vzbudzovali najmä novinky. El Esteco Fincas Notables Cabernet Franc 2015 z Valles Calchaquies. Renesanciu Criolly obhajuje skvelé El Esteco Old Vines z vinohradov vysadených touto odrodou v roku 1958. Vynikajúce bolo aj Albarino Costa & Pampa 2017 z Buenos Aires.

Kto by to povedal, že jeden z najlepších Syrahov výstavy bude z Nového Zélandu. Excelentná Villa Maria Reserva Syrah 2016 zo severného ostrova zatienila aj Sauvignony či úspešné Chardonnay z radu Single Vineyard. Partnerský Vidal z portfólia vinárstva sa zúčastňoval jedným vínom, ktoré však stojí za to. Legacy Cabernet/Merlot Gimblett Gravels 2010 pripomína ľavý breh s úrovňou klasifikovaných vín a s rovnakým potenciálom. Paráda.

V posledný deň poobede je ústretovosť vystavovateľov podporovaná únavou a v niektorých prípadoch aj rezignáciou. Ochutnať 10 vín od Domaine Chanson sa dá nazvať poctou aj šťastím zároveň. Ochota a profesionalita tímu Bollinger nemá obdobu. Kde iní končia, tam ako keby začínali. Skvelé vína, pri ktorých nestačí 90-bodová stupnica, zapájajú mozgové závity naplno. Beaune Clos des FévesClos des Féves 2015, Corton Vergennes 2015, Chassagne-Montrachet Les Chenevotes 2015 či dedinské Givry alebo Gevrey. Ako drahá maľba, o ktorej človek vie, ako má visieť...

Arnoux & Fils – srdcová záležitosť pre milovníkov Vacqueyras na južnej Rhône. Posledná oficiálna návšteva. Mladý Jean-Francois Arnoux už sedí v lietadle do Singapuru. Nevadí, Romain Fabre OIV MSc sa zdatne ujal úlohy sprievodcu po tom, čo klienti z Ázie „odpadli“. Nový rad Organic z apelácií Ventoux, Vacqueyras a Côtes du Rhône. Neuveriteľne pikantný biely Vacueyras 2016 Vieux Clocher Clocher. Do mentálneho zázemia a na horšie časy nakoniec dokonalý Vacqueyras 1717 2014 z vinohradov vysadených ešte koncom 19. storočia.

 

  1. S. ProWein sa dá „prežiť“ aj s obľúbenou párty v rytme Sushi/ Terra Serena (bolo plno). O tom, že vystavovatelia, vinári a obchodníci z Bordeaux nemusia byť nafúkaní, svedčí Clerence Dillon Wines s vynikajúcim Clarendelle (pre blanc aj s novou adjustážou). Austrália si dáva pozor na rastúce ceny Pinotu Noir, a tak ponúka Pinot Noir z Viktórie na úrovni Grand Cru za bezkonkurenčnú cenu (fotka na požiadanie v redakcii). No a napokon pivo s príchuťou Sauvignonu blanc, ale o tom nabudúce...