Profil: Cabernet Sauvignon

Profil: Cabernet Sauvignon

Je to najrozšírenejšia odroda červeného vína na svete, jej vína boli nedávno zaradené medzi najvyhľadávanejšie a najžiadanejšie na svete. Zoznámte sa s Cabernetom Sauvignon.

Tieto vína už tradične ponúkajú chuť ťažkého červeného a čierneho ovocia podporované výrazným tanínovým obsahom. Najčastejšie pochádzajú z regiónu Bordeaux vo Francúzsku, no pestujú sa aj v Kalifornii, Čile či Austrálii. K ich objavu však dospela doslova náhoda. V sedemnástom storočí došlo v juhozápadnom Francúzsku k neúmyselnému šľachteniu medzi červeným viničom Cabernet Franc s bielym viničom Sauvignon Blanc, a tak sa zrodilo hrozno populárne hlavne medzi americkými konzumentmi vína: Cabernet Sauvignon.

Je to odroda známa svojou hustou, trvanlivou šupkou a odolnosťou viniča voči počasiu i škodcom. Po jeho náhodnom objave ho začali sadiť hlavne tí francúzski vinári, ktorí hľadali trvanlivejšie rastliny, ktoré sa dali relatívne ľahko pestovať. A najviac ich bolo v regióne Bordeaux. Zapáčila sa im hlavne zdravá úroveň trieslovín, čo znamenalo, že víno má veľký potenciál na starnutie vo fľaši. Takisto skvele reagovalo na pobyt v sudoch, ktorých dubové drevo mu prinášalo krásne nové chute. Výsledkom bolo plné víno so strednou mierou kyslosti, ktoré bolo fantastické na párovanie s jedlom. Nečudo, že Cabernet Sauvignon sa rýchlo rozšíril do celého sveta. Každý milovník vína určite dobre pozná legendárny príbeh, keď v Paríži v roku 1976 Cabernet Sauvignon zo Stags‘ Leap z kalifornského údolia Napa počas slepého testu chuti porazil najprestížnejšie vína z Bordeaux.

Cabernet Sauvignon je známy pre svoju tmavú farbu, plné telo a obsah alkoholu, ktorý je viac ako 13,5 %. Vína z Kalifornie, Austrálie a Čile ho môžu mať viac ako 14,5 % a niekedy dokonca viac ako 15 %. Niektoré vína Cabernet Sauvignon sú luxusné a ovocné, iné sú pikantné a dymové. Všetko záleží na tom, kde rastie Cabernet Sauvignon a ako sa z neho vyrába víno. Chladnejšia klíma v Cabernete prináša viac chuti tmavého ovocia, kým teplejšie podnebie má tendenciu prinášať viac kyslosti a chuti červeného ovocia. Variácie produkované v Novom svete (napr. v údolí Napa) majú tendenciu byť viac ovocné, zatiaľ čo variácie zo Starého sveta (ako napríklad Bordeaux) majú tendenciu byť viac zemité a odrážať komplexný terroir s menej agresívnymi ovocnými príchuťami. Víno je suché (nie sladké) a má zdravú úroveň trieslovín, čo je dôvod, prečo vám vyschne v ústach, keď ho popíjate. Vzhľadom na jeho kyslosť, triesloviny a alkohol ho teda treba konzumovať spolu s jedlom. Či už si vyberiete šťavnatý steak, mäso naložené v korenistej omáčke alebo aromatický syr, jedlo ho skrátka robí lepším.

Text: Nina Frisby, Foto: unsplash.com

 

Mascota Vineyards La Mascota Cabernet Sauvignon

Mascota Vineyards La Mascota Cabernet Sauvignon

Argentína, Mendoza, ročník 2016, červené, suché víno, 0,75 l

 Obj. č. 530106840117-16_075

Viac o víne
Mascota Vineyards Gran Mascota Cabernet Sauvignon

Mascota Vineyards Gran Mascota Cabernet Sauvignon

Argentína, Mendoza, ročník 2013, červené, suché víno, 0,75 l

 Obj. č. 530106843255-13_075

Viac o víne
 Giménez Méndez Alta Reserva Cabernet Sauvignon

Giménez Méndez Alta Reserva Cabernet Sauvignon

Uruguaj, Las Brujas, ročník 2015, červené, suché víno, 0,75 l

 Obj. č. 530200100339-15_075

Viac o víne
 VÍNO NATURAL Domin & Kušický Cabernet Sauvignon BIO

VÍNO NATURAL Domin & Kušický Cabernet Sauvignon BIO

Stredoslovenská oblasť, ročník 2015, červené, suché víno, 0,75 l

 Obj. č. 500107003503-15_075

Viac o víne
Penfolds BIN 407 Cabernet Sauvignon

Penfolds BIN 407 Cabernet Sauvignon

Austrália, ročník 2014, červené, suché víno, 0,75 l

 Obj. č. 560106103507-14_075

Viac o víne