Ako ochutnať a zhodnotiť víno

Ako ochutnať  a zhodnotiť víno

Naučte sa ochutnávať víno so 4 základnými krokmi. Nasledujúce tipy pri ochutnávaní vína praktizujú someliéri, aby trénovali svoje chuťové bunky a posilnili svoju schopnosť spomenúť si na určité víno. Aj keď túto metódu používajú profesionáli je to celkom jednoduché pochopiť.

Každý môže ochutnávať víno, všetko, čo potrebujete, je pohár vína a mozog. K ochutnávke vína potrebujete 4 kroky:

Pohľad: Vizuálna kontrola vína pod neutrálnym osvetlením

Vôňa: Identifikácia aróm prostredníctvom ortonazálneho čuchu (vdychovanie nosom)

Chuť: Posúdenie chuťovej štruktúry (kyslá, horká, sladká) a chutí odvodených z retronazálneho čuchu (pri konzumácii, dýchaním vyvolaný prenos cez nosohltan).

Premýšľanie / záver: Vytvorte si úplný profil vína, ktorý sa dá uložiť vo vašej dlhodobej pamäti.

ako degustovat vino

Na víno sa používa pohár na stopke s uzavretým kalichom, ktorý lepšie rozvinie a udrží arómy vína vo vnútri pohára a zároveň je víno vnímané ako hlbšie a vyváženejšie v porovnaní s tým podávaným v iných pohároch. Vínny kalich je vyrobený z olovnatého alebo bezolovnatého skla – olovnaté je jasnejšie a žiarivejšie než bezolovnaté a zároveň je aj pružnejšie –umožňuje výrobu rôznych tvarov pohárov a dekantérov. Riedel položil základy kalichového sklárstva , ktoré je účelové a zároveň krásne, vyrábané na základe Bauhausovho princípu dizajnu – funkcia predchádza forme.