Päťhviezdičkové vína, päťhviezdičková výroba

Päťhviezdičkové vína, päťhviezdičková výroba

Spoločnosť Ca 'del Bosco je jedným z popredných producentov jedinečného talianskeho šumivého vína z regiónu Lombardia – Franciacorta. Každý krok ich vinárskych praktík a procesov je založený na hľadaní dokonalosti. A nie je to len fráza. Nečudo, že od roku 1998 vína Ca 'del Bosco dokopy získali 41 ocenení „Tre Bicchieri“, ktoré každoročne udeľuje prestížny časopis Gambero Rosso.

 V roku 1964 sa istá Annamaria Clementi presťahovala do mestečka menom Erbusco a kúpila tu malý dom zvaný Ca 'del bosc, obklopený dvoma hektármi pôdy. A to bolo osudové pre jej syna Maurizia Zanella. Pätnásťročný mladík v sebe objavil vášeň pre hrozno, ktoré sa stalo jeho celoživotným poslaním. Alebo láskou jeho života, ak sa na to pozeráte romantickejšie. Po výlete do Champagne, kde navštívil niekoľko prestížnych vínnych domov, si uvedomil, že by rád robil niečo podobné alebo ešte lepšie. Mottom jeho spoločnosti Ca 'del Bosco sa tak stalo hľadanie dokonalosti. Už na začiatku mal totiž v hlave myšlienku jedinečnej výrobnej metódy. Maurizio sa totiž rozhodol, že sa bude usilovať nielen o dokonalosť v oblasti vína, ale aj o ochranu integrity územia a o zachovanie a rešpektovanie tradícií ročníkov, ktoré prišli predtým. A o niekoľko desiatok rokov neskôr môžeme povedať, že sa mu to podarilo. Dnes sa podľa vín Ca 'del Bosco porovnáva štandard vín Franciacorta. Čo je to však vlastne tá Franciacorta? Je to jeden z prvých talianských regiónov, ktorému bolo udelené označenie DOC. Franciacorta si rýchlo získala renomé pre svoje produkty a odhodlanie, v zápale ktorého všetci investovali svoje zdroje a nápady do enológie. V roku 1995 dostala Franciacorta štatút DOCG ako dôkaz o pokračujúcom záväzku jeho vinárov k vynikajúcej práci a k ďalšiemu zlepšeniu kvality vín Franciacorta. Tie sú šumivé, vyrobené metódou classico, a na svete nemajú obdoby.

Maurizio však už od začiatku robil veci po svojom, vo Franciacorte inicioval typ pestovania hrozna v čase, ktorý sa považoval za revolučný: veľmi hustý, s minimálnou vzdialenosťou medzi viničom. A to bol len začiatok cesty, ktorou sa ambiciózne vydal, rozhodol sa tiež odlíšiť pomocou najprísnejších výrobných predpisov z hľadiska selektívnosti a kvalitatívnych pravidiel. Vo vinohradoch Ca 'del Bosco sa preto používajú metódy s veľmi nízkym vplyvom na životné prostredie s minimálnym hnojením. Rokmi Maurizio Zanella doviedol svoju jedinečnú metódu Ca 'del Bosco do dokonalosti. Jej základom je venovať pozornosť každému malému detailu, a to nepreháňame. Počas zberu je tak rozhodujúci každý krok. Hrozno sa najprv pozbiera a pretriedi, potom sa prepravuje v malých nádobách, ktoré vážia najviac 16 kg, aby sa vylúčilo akékoľvek nebezpečenstvo jeho poškodenia. Hygienické kontroly sú mimoriadne prísne, s dezinfekciou po každom lisovacom cykle. Po zbere je hrozno pred lisovaním chladené, aby sa spomalila oxidácia a fermentácia. Každý strapec hrozna je vybraný skúsenými očami odborníkov predtým, ako sa dostane do „kúpeľov“, čo je vírivku pripomínajúci exkluzívny systém čistenia bobúľ pomocou vzduchových bubliniek, ktorý obsahuje tri namáčacie kade. Čím čistejšie hrozno, tým čistejšie víno!

Ca Del Bosco

Neporušené strapce hrozna sa potom jemne potlačia bez použitia kyslíka, následne sa mušt rozdelí do troch kategórií. Prvá šťava bude tvoriť najprestížnejšie cuvée, druhá bude použitá len čiastočne. Tretej však nebude udelené privilégium niesť meno Ca 'del Bosco. Do fliaš sa dostane len výrobok tej najvyššej kvality, ktorý čo najvernejšie prejavuje svoj terroir. V Ca 'del Bosco sa mušt a víno nikdy nemiešajú v čerpadlách, to by totiž spôsobilo, že sa štruktúra vína rozpadne, čo by narušilo integritu ich prirodzenej arómy. Namiesto toho sa používa systém pohybu založeného na gravitácii, ktorá je menej invazívna a efektívnejšia. Všetky vína z kolekcie Vintage Collection a Annamaria Clementi dozrievajú v barikoch, až kým nie sú dostatočne premiešané. Nakoniec prichádza fľaškovanie. Aj použitý korok je výnimočný, striktne prírodný a tej najvyššej kvality. Optické senzory merajú pri korkovaní nešumivých vín pórovitosť oboch koncov korku a hladší koniec, ktorý je menej porézny, je orientovaný smerom do vnútra fľaše, v priamom kontakte s vínom. Uzávery sú potom starostlivo monitorované, keď sú individuálne označené fľaše uložené v rozsiahlych podzemných kamenných pivniciach. Spoločnosť Ca 'del Bosco vyrobila v roku 1972 podľa svojej metódy svoje prvé víno, Pinot di Franciacorta Bianco. O tri roky neskôr prišlo prvé červené víno, Rosso di Franciacorta a v roku 1976 oslavoval svoj prvý veľký zber vín, ktoré sa dostali na trh o dva roky neskôr. V roku 1985 Maurizio nechal vybudovať podzemnú kupolu, legendárnu stavbu v hĺbke 17 metrov pod zemou, z ktorej vychádzajú tunely na spracovanie vín a ich uskladnenie. V roku 1994 sa síce zmenil vlastník, ale nie vedenie, Ca 'del Bosco sa stal súčasťou Gruppo Zignago, ktorú vlastní rodina Marzottovcov. Maurizio Zanella zostal na čele spoločnosti, udržal si majetkovú účasť a vinárstvo si tak aj naďalej zachovalo svoju identitu a nezávislosť.

Rok 2007 bol pre Ca 'del Bosco prelomový, pretože vydali Cuveé Prestige, nové, moderné vydania netradičnej verzie Brut, v ktorej sa snúbili tri desaťročia skúseností. To sa ukázalo ako jedno z najúspešnejších Franciacort všetkých čias. O tri roky neskôr sa pustili do projektu, ktorého cieľom bolo vytvoriť ružovú verziu „Cuvée Annamaria Clementi“. Tento absolútny vrchol excelentnosti Ca 'del Bosco bol prezentovaný počas podujatia L'arte si tinge di Rosa (Umenie cez ružové okuliare). Naposledy Ca 'del Bosco zaujali v roku 2014, keď na výrobu vína použili hrozno z vinohradu Belvedere, ktorý je so svojou nadmorskou výškou 466 nad morom jedným z najvyššie umiestnených vo Franciacorte. Začiatkom septembra 2018 spoločnosť prezentovala dve vína, Corte del Lupo Bianco a Corte del Lupo Rosso, lahodnú reinterpretáciu klasiky Curtefranca.

Zanietené úsilie spoločnosti Ca 'del Bosco rozhodne prispelo k popularite vína Franciacorta nielen v Taliansku, ale aj na celom svete. Od roku 1996 do roku 2006 vzrástol predaj tohto druhu vína z 2,9 milióna na 6,7 milióna fliaš a podľa svetoznámeho znalca Toma Stevensona je región Franciacorta „jedinou kompaktnou vinárskou oblasťou, ktorá v Taliansku vyrába šumivé víno svetovej triedy“.

Ca' del Bosco Cuvée Prestige

Ca' del Bosco Cuvée Prestige

Taliansko, šumivé víno, sekt, tradičná metóda – značkové – neročníkové víno s nádychom biskvitu
Asembláž odrôd Chardonnay, Pinot Bianco a Pinot Nero. Dva roky na kvasinkách a nízka dozáž. Čisté a transparentné s ušľachtilým prejavom. Jemné perlenie v ústach zvýrazňuje ovocnú textúru a dlhý minerálny záver. Skvelé k bruschette s paradajkovo-bazalkovým tatarákom.

 Obj. č.511205100117_075

Viac o víne
Ca' del Bosco Cuvée Prestige Rosé

Ca' del Bosco Cuvée Prestige Rosé

Taliansko, šumivé víno, sekt, tradičná metóda
Kompozícia odrôd Pinot Nero a Chardonnay. Nízka dozáž a 30 mesiacov na kvasinkách. Hravé, elegantné, šarmantné s jedinečným prejavom. Referencia medzi „multivintage“ vínami oblasti. Skvelé k plnenej raviole s červenou repou a pošírovanou treskou.

 Obj. č. 511205109905_075

Viac o víne
Ca' del Bosco Vintage Collection Brut

Ca' del Bosco Vintage Collection Brut

Taliansko, šumivé víno, sekt, 2013 tradičná metóda
Od roku 1978 sa ročníková verzia ponúka len v najlepších rokoch. Štyri roky na kvasinkách garantujú víno s bohatou štruktúrou sekundárneho charakteru, štýl, komplexný výraz, ako aj mimoriadny potenciál vyzrievania.

 Obj. č.511205100003-13_075

Viac o víne